Przeskocz do treści

Ruza Roza

Nori

Było grecko, amerykańsko a teraz czas na bliższe nam Bałkany. Restauracja Ruza Roza znajduje się na warszawskiej saskiej kępie i jest miejscem, na kulinarnej mapie, które naprawdę warto odwiedzić. My po pierwszych odwiedzinach, stwierdziliśmy, że naprawdę warto wracać. Umawiamy się z pokaźnym zestawem bliskich nam osób i w drogę. Na nasze zamówienie składają się: kalmary z zielonym aoili (kalmary pane), tatar (tatarsko meso), sałatkę, frytki z serem bałkańskim, krewetki w boczku, pyrlenka, szpada mięs (szisz meso).

Szisz Meso

Opis swój zacznę od ostatniego dania, gdyż jest imponujące. Wielki szaszłyk, na którym są 4 rodzaje mięs (kurczak, polędwica wieprzowa, baranina, siekana wieprzowina), przekładane boczkiem i cebulą. Do tej ilości mięsa mamy sosiki, zapiekane ziemniaki i placek o uroczej nazwie pyrlenka. Pyrlenka to pita wypełniona serem bałkańskim z przyprawami (na pewno wyczuwalna jest czubryca). Kelner przynosi danie i fachowym ruchem ściąga mięsiwa. Jak mięso - pytam męża. W odpowiedzi słyszę super doprawione i bardzo soczyste. Nowością dla mnie było połączenie boczku z krewetkami, można? Można 🙂 Przyrządzone w formie szaszłyka, przekładane cukinią. Ciekawe połączenie, dobry smak. Znajomi zachwycali się frytkami z serem bałkańskim - dla mnie nowość. Jedząc kalmary, miałam dość panierki, trochę jej za dużo, biedne kalmary tak jakbym bawiła się z nimi w chowanego. Tak więc, pod koniec oddzielałam dzielnie owoce morza od panierki.

Tatar

Tatar wspaniały, genialnie rozbite mięso, w połączeniu z dodatkami (cebulka, ogórek, papryka marynowana, kwiaty kaparów, sardynki). Wszystko to tworzy wyborną całość. Doceniam pomysł kucharza, otóż tatar jest już doprawiony, a my na kamiennym talerzu znajdziemy te wszystkie dodatki i wedle uznania możemy je mieszać, oczywiście do tego mamy żółtko, pieczywo i masło.

Muszę docenić formę podawanych dań. Ogromnie zachwycam się, w jaki sposób te wszystkie dania prezentowały się na talerzach. Temu wszystkiemu towarzyszy cudowny zapach mięsa grillowanego, kucharze robią to na oczach gości.

Nori dostała sporo uśmiechów i przytulasków od obsługi i innych gości.

Wychodzimy najedzeni i zadowoleni.

  • Ogólna ocena: 5
  • Wystrój: 5
  • Nasza ocena: 5
  • Ocena Nori: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *